Kissan virikkeet
Viisi vinkkiä KISSAN VIRIKKEELLISEEN ELÄMÄÄN
Kissan virikkeet auttavat kissaasi toteuttamaan sen lajityypillistä käyttäytymistä: tarkkailemaan, kiipeilemään ja tutkimaan asioita. Tässä artikkelissa tarjoamme käytännöllisiä vinkkejä sisäkissan aktivoimiseen kotioloissa.
Käymme artikkelissa läpi seuraavat kissan virikkeet:
1. Mahdollisuus tarkkailuun ja tutkimiseen
Kissa on pieni petoeläin, joka havainnoi luonnostaan jatkuvasti ympäristöään. Turvallinen ulkoelämän tarkkailu esimerkiksi ikkunalaudalla, ulkotarhassa, verkotetulla tai lasitetulla parvekkeella on monen kissan suosikkipuuhaa.
Ohi vilahtavat autot, jalankulkijat ja linnut voivat pitää kissan tuntikaupalla kiinnostuneena. Parvekkeella tai ulkotarhassa kissa saa kokonaisvaltaisesti virikkeitä sekä näkö-, kuulo- että hajuaistilleen.
Uteliaina eläiminä kissat pitävät myös uusien paikkojen tutkimisesta kodin sisällä. Jos kissa ei tavallisesti saa mennä johonkin huoneeseen tai vaikka tiettyyn kaappiin, kissalle voi olla piristävää päästä joskus katsastamaan juuri nämä paikat. Kissan virikkeet voivat yksinkertaisimmillaan olla esimerkiksi uusien esineiden, kuten vaikkapa pahvilaatikoiden ihmettelyä.
2. Omaa rauhaa ja piilopaikkoja
Kissa on paitsi peto myös saaliseläin. Se tuntee olonsa turvalliseksi korkeilla paikoilla tai suojaisissa tunneleissa ja koloissa. Kesyimmällekin kissalle on tärkeää päästä halutessaan omaan rauhaan tai piilopaikkaan. Mitä useampi kissa taloudessa asustaa, sitä enemmän tarvitaan rauhallisia ja lämpöisiä päiväunipaikkoja.
Onko kissallasi tähystyspaikka korkealla ja keskeisellä paikalla? Sallittuja tasoja kodin tapahtumien tarkkailuun voivat olla esimerkiksi ikkunalaudat, hyllyt ja kaapinpäälliset sekä kiipeilypuut ja -seinät.
3. kissan virikkeelliset ruokintahetket
Luonnossa kissa käyttäisi ison osan hereilläoloajastaan saalistamiseen. Ruuan etsiminen kuuluukin kissan lajityypilliseen käyttäytymiseen. Kissan virikkeet saattavat myös auttaa nirsoa kissaa syömään paremmin, kun se saa työskennellä ruokansa eteen. Toisaalta ahne kissa taas ei pääse hotkimaan suoraan kupista kaikkea ruokaa yhdeltä istumalta.
Hyvä ruokavirike haastaa kissaa käyttämään sopivasti aivojaan, mutta ei aiheuta liiallista turhautumista. Kissan taitojen karttuessa voi sille kuitenkin antaa vähitellen vaikka kaiken ruuan virikkeellisesti. Käytettäviä virikkeitä kannattaa vaihdella aktiivisesti, jotta kissan kiinnostus pysyy yllä.
Kissoille on saatavilla paljon valmiita tuotteita, jotka soveltuvat virikkeiksi:
- Aktivointipallo tai -rulla, jonka sisälle laitettu ruoka putoaa ulos tuuppimalla ja pyörittelemällä.
- Hapsumaton hapsujen seasta kuivaruokaa voi etsiä näön ja tassujen lisäksi haistelemalla.
- Erilaisista nuolualustoista ja aktivointikupeista voi nuolla märkäruokaa tai kaivaa herkkuja eri tekniikoin.
Ruokaa voi piilottaa myös vanhaan, puhtaaseen lakanaan tai pyyhkeeseen. Vessapaperin hylsyn tai huuhdellun maitotölkin sisään voi laittaa kuivaruokanappuloita ja taitella kiinni. Raksuja tai kissanherkkuja voi kotona piilottaa esimerkiksi eri tasoille ja antaa kissan etsiä ne.
PrimaCatin herkkuvalikoimasta löydät houkuttelevat herkut kissallesi ilman lisättyä sokeria. Tutustu valikoimaan ja löydä lähin PrimaCat-jälleenmyyjäsi.
4. Kissan virikkeet ja Uudet tuoksut
Usein kissojen virikkeistä unohdetaan hajuvirikkeet. Kissoilla on huomattavasti ihmisiä parempi hajuaisti, ja hajuilla virikkeellistäminen on sekä nopeaa että helppoa. Muista kuitenkin valvoa kissaasi, jotta se ei syö mitään sopimatonta!
Nappaa alta erilaisia keinoja virikkeellistää kissaa hajujen avulla:
Ulkomaailman hajuja sisälle: Kokeile, millaiset hajut kiinnostavat omaa kissaasi. Kissalle voi tuoda ulkoa nuuhkittavaksi käpyjä, sammalta, oksia tai lehtiä.
Saaliin tuoksu: Saaliseläimen tuoksua voi testata turkispalalla tai puhtailla höyhenillä.
Uusia eläinperäisiä tuoksuja: Eläinkaupoista saatavat siankorvat ja muut kuivatut ruhon osat voivat tarjota erittäin kiinnostavia hajuja kissalle.
Vieraiden koirien, kissojen tai muiden eläinten tuoksut saattavat olla sopivia virikkeitä, mutta ne eivät sovi aralle tai reviiritietoiselle kissalle, jolle niistä voi aiheutua stressiä.
5. Kissan virikkeet ja raapiminen
Kynsien huoltoon kissa tarvitsee sallittuja raapimapaikkoja, joita voivat olla raapimapuut, -tolpat ja -laudat. Tarkkaile kissasi mieltymyksiä: Haluaako se raapia pysty- vai vaakasuoraan? Millaiset materiaalit houkuttelevat raapimaan? Jotta epätoivotulta kynsimiseltä vältytään ja huonekalut pysyvät kunnossa, tarjoa tarpeeksi ajoissa kissalle mielekästä raavittavaa.
Sallittuja raapimapaikkoja ei välttämättä kannata sijoittaa asunnon perimmäiseen nurkkaan, sillä kynsien huollon lisäksi kissa merkkaa reviiriään raapimalla ja jättää hajua tassun hajurauhasista. Kissan näkökulmasta ihmisten huonekalut ovat usein hyvin mukavilla merkkauspaikoilla ja siksi vaikeita vastustaa.
Virikevinkit on toteutettu yhteistyössä Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksen PESU ry:n kanssa.