Katt i sele

Kissan ulkoilu

Kissan ulkoilu tuo parhaimmillaan monipuolisia virikkeitä kissan elämään ja tarjoaa omistajalle mukavan tavan viettää aikaa kissan kanssa. Kissan ulkoilu ei ole kuitenkaan välttämättömyys, jos kissa on tottunut pennusta asti elämään sisäkissana, jolle tarjotaan erilaisia lajityypillisiä virikkeitä. Jos toiveena taas on, että kissan ulkoilusta tulee osa arkea, kannattaa ulkoilua ja valjaissa kulkemista opetella jo kissanpennun kanssa.

Tässä artikkelissa tarkastelemme, mitä Suomen laki sanoo kissan ulkoilusta, miten totuttaa kissa valjaisiin ja millaisia erilaisia kissan ulkoilun muotoja on olemassa.

Mitä laki sanoo kissan ulkoilusta?

Kissan ulkoilu valvottuna on kissalle ja muulle ympäristölle turvallisempaa kuin se, että kissa ulkoilisi itsenäisesti ja ilman valvontaa.

Vapaasti ulkoileva kissa voi aiheuttaa harmia naapurustossa tai joutua onnettomuuteen. Lisäksi kissa voi tehdä tarpeensa epätoivottuihin paikkoihin ja joutua myös vihamielisten ihmisten hyökkäysten kohteeksi.

Suomessa järjestyslain 14. pykälän mukaan, ellei kissan oleskelua kytkemättömänä ole erikseen sallittu, ei kissaa saa päästää kytkemättömänä

  • kuntopolulle tai muulle juoksuradalle
  • yleiselle uimarannalle
  • lasten leikkipaikaksi varatuille alueille
  • elintarvikkeita myyvälle torille
  • yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle
  • urheilukentälle.

Taajamien ulkopuolella järjestyslaki ei velvoita pitämään kissaa kytkettynä. Taajaman ulkopuolellakaan kissaa ei saa jättää heitteille tai hylätä. Eläinsuojelulaki velvoittaa kissanomistajaa pitämään huolta eläimestä ja kieltää kissan hylkäämisen.

PrimaCat artikkeli seniorikissan ruokinta

 

KISSAN ULKOILU - VALJAISIIN TOTUTTAMINEN

Kissanpentu tai aikuinen kissa totutetaan valjaisiin rauhallisesti ja maltilla, jotta kissalle jää valjaista miellyttävä kokemus. Hyvät valjaat ovat tukevat ja niissä on riittävästi säätövaraa. Kun kissalle puetaan ensimmäistä kertaa valjaat, useimmiten se joko kieltäytyy täysin liikkumasta, heittäytyy maahan makaamaan tai ryntäilee ja saattaa luikahtaa irti valjaista. Tämän vuoksi valjaisiin totuttelu kannattaa tehdä sisätiloissa pikkuhiljaa.

Valjaat tutuksi viiden askeleen avulla

Kissan totuttamisessa valjaisiin keskeistä on tavoite yhdistää valjaat positiivisiin tuntemuksiin, joita kissa kokee esimerkiksi syödessä tai leikkiessä. Tärkeää on, että totuttelemisessa edetään kissan ehdoilla.

Askel 1. Tuo valjaat kissalle aluksi vain näytille. Jätä ne esille, ja anna kissan mennä nuuskimaan valjaita itse.

Askel 2. Kun kissa lähestyy valjaita, palkitse sitä herkuin, kehuin ja silityksin.

Pidä harjoitushetket lyhyinä ja muista palkita kissaa usein. PrimaCatin valikoimasta löydät maistuvat kissanherkut ilman lisättyä sokeria. Voit käyttää kissan palkitsemiseen myös täysravintojamme, kuten herkullisen lihaisia kuivaruokia. Tutustu tuotteisiin!

Kissanruoka tuotteet PrimaCat

 

Askel 3. Kosketa kissan selkää valjailla ja palkitse kissa heti kosketuksen jälkeen. Kasvata kosketuksen kestoa ja aluetta hiljalleen. Voit myös koskettaa kissaa kevyesti valjailla sen syödessä.

Askel 4. Muista palkita kissaa usein ja tee valjaisiin totuttelua vain silloin, kun kissa on rauhallinen. Kun puet ensimmäistä kertaa valjaat kissalle, jätä ne löysälle. Voit leikittää tai esimerkiksi ruokkia kissaa yhdistääksesi valjaat miellyttäviin kokemuksiin. Riisu valjaat ennen kuin kissa jännittyy.

Yritä pysyä rauhallisena, kun totutat kissaa valjaisiin. Jos pelkkä ajatus harjoittelusta saa sykkeesi nousemaan ja hien otsalle, kannattaa harjoittelu jättää kyseiseltä päivältä väliin ja kokeilla huomenna uudestaan.

Askel 5. Kytke hihna valjaisiin vasta sitten, kun valjaat voi pukea kissalle tiukemmin ja niiden kanssa kulkeminen sisätiloissa alkaa olla kissalle tuttua. Kun kissa hyväksyy hihnan ja valjaat sisällä, niiden kanssa voi siirtyä ulos.

Muista pitää harjoitushetket lyhyinä ja keskeytä harjoittelu, jos kissa jännittyy. Kissan ulkoilu ensimmäistä kertaa voi olla kissalle jännittävä kokemus, eikä kissa välttämättä halua liikkua lainkaan. Tällöin hihnasta ei kannata kiskoa, vaan antaa kissan liikkua ja tutkia ympäristöä omaan tahtiinsa.

Ensimmäisellä ulkoilukerralla kissa voidaan tuoda kantokopassa ulos, mutta valjaiden ja hihnan täytyy tällöin olla jo kissan päällä. Miellyttävää kokemusta voi vahvistaa esimerkiksi leikittämällä kissaa, jolloin se oppii yhdistämään ulkoilun valjaissa mukavaan kokemukseen. Kissan kantokopan voi pitää lähettyvillä, jotta kissalla on turvapaikka, johon vetäytyä tarvittaessa.

Kissaa ulkoiluttaessa omistaja harvemmin hengästyy. Sen sijaan kissan silminnähden suuri uteliaisuus risuja ja käpyjä kohtaan sekä vehreällä nurmella loikoilu ovat ilahduttavaa seurattavaa.

Kissan ulkoilun monet muodot

Pitkäjänteisestä harjoittelusta huolimatta, kaikki kissat eivät nauti valjaissa kulkemisesta. Ulkomaailman hajuja ja ääniä voi kuitenkin tarjota kissalle myös muilla keinoilla. Esimerkiksi parvekkeellisessa kerrostaloasunnossa kissa voi seurata maailman menoa sisätilojen läheisyydestä. Tällöin parvekkeelle pitää kuitenkin asentaa verkko estämään kissaa putoamasta. Toinen vaihtoehto on lasittaa parveke.

Maan tasalla rivi-, pari- tai omakotitalossa asuvan kissanomistajan kannattaa puolestaan harkita ulkotarhan pystyttämistä. Erilaisia tarhavaihtoehtoja esimerkiksi häkkimäisestä tarhasta lasitettuun löytyy markkinoilta monipuolisesti.

Muista huomioida kissasi tarpeet kissan ulkoilussa: onko kissalle tarjolla suojaa auringolta, entä piilopaikkoja, jos esimerkiksi ohikulkeva eläin alkaa jännittää? Olipa kissan ulkoilu valjaissa kulkemista, parvekkeelta tarkkailemista tai ulkotarhassa seikkailemista, etene kissan ulkoilussa aina kissasi ehdoilla.

Kissan mahdollisuus toteuttaa käyttäytymistarpeitaan, kuten vaania ja tutkia ympäristöään, on kissan hyvän elämän keskiössä. Käyttäytymistarpeiden mukaista tekemistä voi kuitenkin tarjota myös sisätiloissa. Katso vinkkimme kissan aktivoimiseen.