Bengali kissanpentu

Kissanpennun hankinta

Kissanpennun hankinta on iso päätös, mutta parhaimmillaan yksi parhaista tekemistäsi päätöksistä. Ennen kissanpennun hankintaa on suositeltavaa tutustua siihen, millaisen lemmikin on oikeastaan hankkimassa – tiedätkö jo, millaisia ovat esimerkiksi kissan lajityypilliset tarpeet ruuan tai käyttäytymisen suhteen?

Kissanpennun hankinta vaatii myös taloudellista panostamista lemmikkiin. Elinkustannuksista, eläinlääkärikäynneistä ja mahdollisesta vakuutuksesta kertyy nopeasti merkittävä summa. Huolellisen harkinnan tuloksena tehty päätös kissanpennun hankinnasta johtaa kuitenkin parhaimmillaan antoisaan yhteiseloon kissan kanssa.

Tässä artikkelissa käymme läpi

  • Mitä kannattaa pohtia ennen kissanpennun hankintaa?
  • Mistä kissanpennun voi hankkia?
  • Miten kotiuttaa kissanpentu uuteen ympäristöön?

Kissanpennun vai aikuisen kissan hankinta?

Ennen kissan hankkimista kannattaa pohtia, onko etsinnässä kissanpentu vai voisiko kodin tarjota aikuiselle kissalle. Kissanpennut vaativat enemmän vahtimista, kouluttamista ja mahdollisesti leikkimistäkin, kun taas varttuneempi kissa osaa yleensä ottaa vähän rauhallisemmin, olla kiipeämättä verhoissa ja tehdä tarpeensa hiekkalaatikolle.

Kiinnostaako aikuisen kissan hankinta? Lue lisää aiheesta artikkelistamme.

Kissanpennun hankinta

Aiemmin kissanpennun luovutusikä on ollut 12 viikkoa, mutta nykytiedon valossa parempi luovutusikä on vähintään 14 viikkoa. Riittävän pitkä aika emon ja sisarusten kanssa on erittäin tärkeää kissanpennun kehitykselle.

Liian varhainen muutto uuteen kotiin voi aiheuttaa kissalle stressiä ja käytöshäiriöitä. Suomalaisessa tutkimuksessa esimerkiksi havaittiin, että 14-viikkoisina vieroitetut kissanpennut olivat vähemmän aggressiivisia verrattuna aiemmin vieroitettuihin pentuihin.

PrimaCat artikkeli kissanpennun ruokinta

 

Kissanpennun hankinta kasvattajalta

Jos päädyt hankkimaan kissanpennun kasvattajalta, muista valita vastuullinen kissankasvattaja. Kasvattajan tulee voida esittää rekisteröintipaperit, jos kissanpentua myydään rotukissana. Vastuullinen kasvattaja on myös yleensä kiinnostunut kissanpennun tulevasta kodista.

Kasvattajalle kannattaa olla avoin omasta tilanteesta, jotta varmistutaan siitä, että tuleva kissasi ja sinä sovitte mahdollisimman hyvin yhteen. Ennen kissanpennun hankintaa kannattaa esimerkiksi pohtia seuraavia seikkoja:

  • Kuinka aktiivisen kissan tarpeisiin pystyn vastaamaan?
  • Kuinka paljon olen valmis viettämään aikaa kissan turkinhoidon parissa?
  • Kuinka paljon kissan tulisi viettää aikaa yksin?
  • Millaisia kodin muut lemmikit ovat?
  • Onko perheessä pieniä lapsia?

Vastuullinen kissankasvattaja totuttaa kissanpentua käsittelyyn sekä erilaisiin tilanteisiin, ääniin ja ihmisiin. Kissanpennun kehityksessä on havaittavissa niin sanottuja herkkyyskausia, jolloin rakennetaan pohja sille, miten kissa suhtautuu ympäristönsä ärsykkeisiin. Sosiaalistumisen herkkyyskausi alkaa, kun kissanpentu on noin kaksi viikkoa vanha. Tällöin pentu hahmottaa, mitkä lajit kuuluvat omaan laumaan ja mitkä ovat saaliita tai petoja. Vastuullisen kasvattajan vaivannäkö kissanpennun sosiaalistamiseen on siis erittäin arvokasta.

Lisäksi vastuullinen kissankasvattaja antaa kissanpennun maistella monipuolisesti erilaisia ruokia, jotta pennun ruokavalio on helppo pitää mahdollisimman monipuolisena myös uudessa kodissa.

PrimaCat Kanaa pennuille ja emokissoille -kuivaruuan huolellisesti suunniteltu ravintosisältö auttaa turvaamaan kissanpennun lihasten ja luuston kasvua sekä vahvistamaan pennun vastustuskykyä. Tutustu!

 

Muista tarkistaa kasvattajalta, että pentu on rokotettu ja loishäätö on tehty asianmukaisesti. Varmista myös loishäädöt ja rokotukset, jotka täytyy hoitaa kissanpennun kotiuduttua uuteen kotiinsa. Muista myös kissan tunnistusmerkintä – mikrosiru voi osoittautua kallisarvoisen tärkeäksi, jos kissa pääsee karkuteille.

Mahdollisia varoitusmerkkejä kissanpennun hankinnassa ovat esimerkiksi myyjän taholta tuleva kiire ja painostus päätöksenteossa sekä se, ettet pääse tapaamaan kissanpennun emoa.

Kissanpennun hankinta eläinsuojeluyhdistyksestä

Suomen eläinsuojeluyhdistyksen mukaan Suomessa hylätään yli 20 000 kissaa vuodessa. Eläinsuojeluyhdistysten hoivissa on pääasiassa aikuisia kissoja, mutta myös kotia etsiviä kissanpentuja löytyy ajoittain.

Kissan hankinta löytöeläintalosta tai eläinsuojeluyhdistykseltä onkin hyvä teko, sillä se helpottaa eläinsuojelutoimijoiden taakkaa. Samalla voit antaa hyvän elämän kissalle, joka on syystä tai toisesta joutunut kodinvaihtajaksi tai vaikka luontoon oman onnensa nojaan.Löydät paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen tiedot täältä.

Aikuinen kissa saattaa olla joissain elämäntilanteissa parempi valinta kuin paljon huomiota vaativa kissanpentu.

Ennen kissanpennun saapumista tehtävät asiat

Kissanpennulle on hyvä hankkia etukäteen seuraavat asiat:

  • ruoka- ja vesikupit
  • kuiva- ja märkäruokaa
  • hiekka- tai pellettilaatikko
  • hiekkaa tai pellettejä
  • kantokoppa
  • raapimispuu
  • peti
  • leluja.

Kissat varaavat yleensä eri alueet ruokailuun, lepoon ja tarpeiden tekemiseen. Kannattaa siis sijoittaa hiekkalaatikko ja ruoka- sekä juomakupit riittävän kauaksi toisistaan.

Ennen kissanpennun hankintaa kodista kannattaa tehdä turvallinen ympäristö pennulle. On esimerkiksi suositeltavaa:

  • siirtää kissalle myrkylliset kasvit pois kissanpennun ulottuvilta.
  • lasittaa tai verkottaa parveke tarpeeksi vahvalla ja tiheällä verkolla.
  • estää kissanpennun pääsy roska-astioille.
  • siirtää myrkylliset kemikaalit, kuten pesuaineet, pois kissanpennun ulottuvilta.

Kissanpennun ensimmäiset päivät uudessa kodissa

Pienen pennun elämässä tapahtuu mullistava muutos sen saapuessa uuteen kotiinsa. Kissanpennun kannattaakin antaa tutustua uuteen ympäristöönsä omaan tahtiinsa.

Voit näyttää pennulle, mistä löytyvät sen peti, hiekkalaatikko, vesi- ja ruokakuppi, mutta muuten erilaisten ärsykkeiden ja aktiviteettien määrä kannattaa pitää minimissään. Esimerkiksi vieraiden, jotka ymmärrettävästi haluavat kovasti tavata kissanpennun, kannattaa tulla kylään myöhemmin. Yleensä myös kissanpennun ruokavalion muutokset kannattaa jättää myöhemmäksi.

Tiedätkö, millaista ruokaa kissanpentu tarvitsee? Lue vinkkimme kissanpennun ruokintaan.

On suositeltavaa, että varaat aikaa kissanpennullesi ensimmäisten päivien aikana – sinä olet kissanpennun tuki ja turva uudessa ympäristössä. Ei kannata hätääntyä, vaikka pentu valittaisi ajoittain ilman selkeää syytä. Pentu voi ikävöidä tuttua ympäristöään, emoaan ja sisaruksiaan, mikä on täysin normaalia.

Kissanpennun kotiutuminen vaihtelee yksilökohtaisesti. Yleisenä arviona voidaan pitää paria viikkoa. Kotiutuneelle pennulle ruoka maittaa hyvin ja spontaanit leikkituokiot ovat osa arkea.  

Nukkumapaikka

Kissanpentu voi nukkua jopa 20 tuntia vuorokaudessa. Kissanpennulle kannattaa varata turvallinen, hiljainen ja pehmeä nukkumapaikka. Älä ylläty, jos pentu kipuaa viereesi sänkyyn – kehosi lämpö ja rauhallinen hengitys voivat tuntua kissanpennusta erittäin kutsuvilta.

Hiekkalaatikko

Kissa on luonnostaan siisti eläin ja oppii usein jo emoltaan hiekkalaatikolla käymisen. Jos kissanpentu ei ole vielä saapuessaan sisäsiisti, voit opettaa kissaa hiekkalaatikolle nostamalla sen aina laatikkoon, kun sillä näyttää olevan hätä. Pentu saattaa esimerkiksi raapia lattiaa.

Toimiva rutiini voi myös olla nostaa kissanpentu hiekkalaatikkoon aina aikaisin aamulla, myöhään illalla ja aterioiden jälkeen. Silitä ja kehu pentua, kun se on käynyt tarpeillaan hiekkalaatikolla.

Helpota kissanhiekka-arkea erinomaisesti paakkuuntuvilla PrimaCatin 100 % luonnontuotteista valmistetuilla kissanhiekoilla, jotka sopivat kaikille silkkitassuille. Tutustu tuotteisiin!

PrimaCat kissanhiekkavalikoima pakkauskuva

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!