Bengali kissa

Vanhan kissan sairaudet ja vaivat

Vanhan kissan sairaudet voivat hiipiä kissan elämään pikkuhiljaa, sillä toisinaan kissan oireilu voi olla hyvin vaikea huomata. Kun kissan ikä alkaa lähennellä kymmentä vuotta, kissaa aletaan pitää yleisesti seniori-ikäisenä.

Eläinlääkärit suosittelevat, että noin seitsemästä ikävuodesta eteenpäin kissa kävisi vuosittaisissa tarkistuksissa, joissa tutkitaan erityisesti ikääntyville kissoille tyypillisiä vaivoja.

Tässä artikkelissa kerromme, mitä kaikkea vanhan kissan sairaudet voivat tuoda mukanaan. Käymme artikkelissa läpi yleisimmistä vanhan kissan sairauksista seuraavat:

Tiesitkö, että oikeanlaisella ruokavaliolla voit yrittää ennaltaehkäistä kissan vanhuuden vaivoja? Lue ohjeemme vanhan kissan ruokintaan.

Vanhan kissan sairaudet: pidä silmällä näitä vaivoja

Hammasongelmat

Seniorikissoilla hammasvaivat ovat hyvin yleisiä. Karies ja hammaskivi voivat aiheuttaa suuhun tulehdusta ja kipua, jonka vuoksi kissalla voi olla vaikeuksia syödä tai se syö vain toisella puolella suuta. Kissan syömisvaikeudet voivat johtaa kissan laihtumiseen.

Hampaiden säännöllinen puhdistaminen ja tarkistaminen eläinlääkärissä on tärkeää. Vastoin yleistä kuvitelmaa, myös seniorikissa voidaan nukuttaa hampaiden puhdistamista varten. Lue lisää kissan hampaiden hoidosta.

Nivelrikkomuutokset

Yleisimmät vanhan kissan sairaudet sisältävät lähes kaikille ikääntyville kissoille tutut nivelrikkomuutokset. Nivelrikko syntyy, kun luiden päitä suojaavaa uutta rustokerrosta muodostuu hitaammin kuin vanhaa tuhoutuu. Rustokerroksen ohentuessa luut alkavat hangata toisiaan vasten, mikä aiheuttaa kipua ja jäykkyyttä. Kissan nivelrikkoa on syytä epäillä, jos kissa ei ole yhtä aktiivinen kuin ennen ja se alkaa vältellä hyppäämistä tai portaissa kulkemista.

Nivelrikkoa ei voi parantaa, mutta sen etenemistä voi pyrkiä hidastamaan lääkehoidolla, sopivalla ruokavaliolla ja erilaisilla nivelravinteilla. Esimerkiksi omega-3-lisästä voi olla apua kissan nivelrikon hoidossa. Kissan ylipaino voi lisätä nivelrikon oireita, kun ylimääräinen paino kuormittaa entisestään vanhoja niveliä. Tutustu ylipainoisen kissan ruokintaan ja laihdutukseen.

Osaatko tunnistaa kissan kivun? Katso vinkkimme kissan kivun ja kipuilmeiden tunnistamiseen.

Kissan diabetes

Diabetesta eli sokeritautia voi epäillä, jos kissa juo poikkeuksellisen runsaasti ja virtsaa usein. Diabetes voidaan todentaa veri- ja virtsakokein eläinlääkärissä. Diabetes vaatii yleensä säännöllisen insuliinilääkityksen. Riittävän ajoissa aloitettu hoito voi kuitenkin elvyttää kissan haimaa jopa niin, että kissa pärjää ilman lääkitystä oikeanlaisen ruokavalion avulla. Diabetesta täytyy seurata säännöllisesti eläinlääkärissä.

Munuaisten vajaatoiminta

Vanhan kissan sairaudet voivat edetä hitaasti ja varkain, kuten esimerkiksi kissan krooninen munuaisten vajaatoiminta, jota ei välttämättä huomaa ennen kuin kissa oireilee näkyvästi. Aiemmat virtsateiden vaivat voivat altistaa munuaissairauksille myöhemmällä iällä.

Munuaissairas kissa usein laihtuu, juo paljon ja pissaa usein, monesti myös kiellettyihin paikkoihin. Munuaisten vajaatoimintaa sairastaville kissoille suunniteltu erikoisruokavalio on tärkeää. Ruokavalio suunnitellaan yhdessä eläinlääkärin kanssa.

Kilpirauhasen liikatoiminta

Lähteekö vanhalta kissaltasi suuria määriä karvaa? Se voi olla merkki kissan kilpirauhasen liikatoiminnasta eli hypertyreoosista, joka voi hoitamattomana johtaa muun muassa sydämen vajaatoimintaan ja krooniseen munuaissairauteen.

Karvanlähdön lisäksi kilpirauhasen liikatoiminnan oireita ovat:

  • huonontunut karvanlaatu
  • lihaskato
  • muutokset käyttäytymisessä
  • kissan laihtuminen, vaikka kissa söisi paljon.

Kilpirauhashormoni tyroksiini vilkastuttaa kissan aineenvaihduntaa, minkä vuoksi kissa tuntee itsensä jatkuvasti nälkäiseksi ja janoiseksi. Lisääntynyt juominen onkin yksi syy viedä vanha kissa eläinlääkärin tarkistettavaksi.

Lääkitys, radioaktiivinen jodihoito, kilpirauhasen leikkaus ja erityisruokavalio ovat keinoja kissan kilpirauhasen liikatoiminnan hoitoon.

Kasvaimet

Yleisimpiä kasvaimia kissoilla ovat verisuonikasvaimet, kuten lymfooma, suolistokasvaimet ja ihokasvaimet. Kasvainten todennäköisyys kasvaa kissan vanhetessa.

Muihin kasvaimiin verrattuna ihokasvaimet on helppo huomata nahan alla tuntuvina patteina. Toisinaan patit eivät ole pahanlaatuisia, vaan esimerkiksi harmittomia rasvapatteja. Kissoilla ihokasvaimet ovat kuitenkin useammin pahanlaatuisia kuin esimerkiksi koirilla, minkä vuoksi kaikki patit täytyy aina tutkia ja tarvittaessa poistaa.

Laihtuminen, syömättömyys ja ripuli voivat kieliä paitsi suoliston tulehduksista myös kasvaimista. Kasvaimia voidaan havaita vatsan alueen ultraäänitutkimuksella. Monilla kasvaimilla ei ole kovin hyvä ennuste, jolloin hoidon tavoitteeksi nousevat ensisijaisesti kivun hoito, ravinnon riittävä saanti ja elämänlaadun turvaaminen.

Onko kissallasi usein ummetusta tai muita vatsavaivoja? Lue artikkelimme kissojen yleisimmistä vatsavaivoista ja herkkävatsaisen kissan ruokinnasta.

Kissan dementia

Monilla yli 10-vuotiailla kissoilla alkaa esiintyä dementiaa. Ikääntyvän kissan kuulo ja näkö alkavat usein heikentyä, mutta tyypillisistä vanhuuden tuomista muutoksista poiketen dementoitunut kissa käyttäytyy oudosti ja aiemmat rutiininomaiset asiat eivät suju kuten ennen.

Kissa saattaa kulkea levottomana ympäri asuntoa, maukua kovaäänisesti ilman syytä ja vaikuttaa eksyneeltä. Kissan vuorokausirytmi voi olla häiriintynyt ja sisäsiisteys kärsiä. Dementiaan ei ole parantavaa hoitoa. Tärkeää ovat säännölliset rutiinit ja laadukas ruokavalio, jossa on paljon antioksidantteja ja hyviä rasvahappoja.

Vanhan kissan sairaudet vaativat usein lääkehoitoa, mutta kissan lääkitseminen voi olla työn ja tuskan takana. Katso vinkkimme, kuinka helpottaa lääkkeen antamista kissalle.

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!