PrimaCat ojenna auttava tassu

Kissan ummetus ja muut vatsavaivat

Kissan ummetus ja ripuli ovat yleisimpiä kissan vatsavaivoja. Lue tästä artikkelista kissan tavallisimmista vatsavaivoista, ja katso artikkelin lopusta vinkkimme herkkävatsaisen kissan ruokintaan.

Kissan ummetus

Kissan ummetus voi olla seurausta esimerkiksi:

  • liian vähäisestä nesteensaannista
  • kuivaruokapainotteisesta ruokavaliosta
  • huonosti sulavasta ruuasta
  • liikunnan vähäisyydestä
  • stressistä
  • sairaudesta. 
     

Kissan ummetus voi johtua myös liian kuitupitoisesta ravinnosta. Sopiva määrä hiilihydraatteja tukee kissan vatsan toimintaa, mutta liiallinen kuitu voi haitata kissan ruuansulatusta. Lue lisää kissan lajinmukaisesta ruokavaliosta.

Kissan ummetuksen ainoa oire saattaa olla se, ettei kissan hiekkalaatikosta löydy muutamaan päivään kikkareita siivottavaksi. Kissa voi myös yrittää ulostaa, mutta mitään ei tule ulos.

Eläinlääkäriin on hyvä olla herkästi yhteydessä etenkin, jos kissa ei syö tai juo ja sen yleisvointi heikkenee. Eläinlääkäriltä saat myös ohjeet kissan kotihoitoon. Erityisesti pitkittynyt kissan ummetus on aina tärkeä hoitaa eläinlääkärissä, jotta kissan suolistoon ei tule vaurioita ja kissa saa tarvitsemaansa nesteytystä.

Miten ehkäistä kissan ummetusta?

Varmista, että kissa saa riittävästi nestettä. Jos kissan ummetus vaivaa toistuvasti, jätä raksut kokonaan pois kissan ruokavaliosta ja valitse laadukas, lihapitoinen märkäruoka, sillä märkäruuasta kissa saa nesteytystä. Muista tarkistaa, että valitsemasi märkäruoka on täysravintoa esimerkiksi näiden ohjeiden avulla.

Hyvä valinta voi olla viljaton kissanruoka, jossa on mahdollisimman vähän kasviperäisiä ainesosia. Katso, miten voit tunnistaa laadukkaan kissanruuan.

PrimaCatin suositut Classic-märkäruuat ovat viljattomia kissan täysravintoja, jotka sisältävät runsaasti lihaa mehevässä hyytelössä tai täyteläisessä kastikkeessa eivätkä lainkaan lisättyä sokeria.Tutustu tuotteisiin.

PrimaCat Classics are tasty wet foods for every cat

Kissan suolisto tarvitsee normaalin toimintansa tueksi riittävästi liikuntaa. Siksi myös sisäkissaa on tärkeä houkutella liikkumaan esimerkiksi saalistusleikkien avulla. Samalla kissa saa päiviinsä mukavaa puuhaa ja virikkeitä. Lue vinkkimme sisäkissan virikkeelliseen elämään.

Muista myös huolehtia kissan hiekkalaatikon siisteydestä, jotta kissa ei ala vältellä tarpeilla käyntiä likaisen hiekkalaatikon takia. Katso kuusi vinkkiämme helpottamaan kissanhiekka-arkea.

Kissan ripuli

Kissan ripuli voi johtua esimerkiksi:

  • yliherkkyydestä tietylle ruualle
  • suolistotulehduksesta
  • stressistä
  • liian nopeasta ruokavalion muutoksesta. 

Etenkin herkkävatsaisen kissan ruokavalion muutokset kannattaa tehdä hyvin maltillisesti. Lue ohjeemme kissan ruuan vaihtamiseen.

Virkeää ja muutoin oireetonta kissaa voi hoitaa kotona, mutta pidä tarkasti silmällä kissan vointia ja kysy matalalla kynnyksellä neuvoa eläinlääkäriltä. Pienikokoisena eläimenä kissa kuivuu nopeasti, jos se menettää paljon nestettä. Pitkittynyt ripuli sekä kissan ruokahaluttomuus ja laihtuminen ovat aina syitä viedä kissa eläinlääkäriin.

Kissoilla on luonnostaan heikko janontunne, mikä voi vaikeuttaa kissan nestetasapainon ylläpitoa. Katso vinkkimme, kuinka voit lisätä kissan juomista ja parantaa nesteensaantia PrimaCat-tuotteilla.

Paitsi ripuli myös kissan pahanhajuiset jätökset voivat kieliä suolisto-ongelmista tai sopimattomasta ruokavaliosta. Jos siis kissasi jätökset haisevat pahalta, tarkista kissan ruokavalio. Liian hiilihydraattipitoinen ruoka voi olla yksi syy löysiin, pahanhajuisiin ulosteisiin.

Kissan ummetus ja muut vatsavaivat, herkkävatsaisen kissan ruokinta PrimaCat

 

Kissa oksentaa

Kissan oksentelun taustalla voivat olla esimerkiksi:

  • sopimaton ruoka
  • raksujen ahmiminen
  • karvapallot tai vastaava sulamaton aines mahalaukussa
  • sisäloiset
  • stressi. 
     

Satunnainen oksentelu on kissoilla tavallista, mutta jos kissa oksentaa säännöllisesti, oireilun syy täytyy tutkia eläinlääkärissä. Oksentelu voi liittyä moniin hoitoa vaativiin sairauksiin, kuten diabetekseen, suolistotulehdukseen, kilpirauhasen liikatoimintaan sekä munuais- ja maksasairauksiin.

Eläinlääkärille on mentävä pikimmiten, jos kissan oksennuksessa on verta tai oksentelu on rajua, eikä kissa suostu syömään tai juomaan. Kissan oksentelun syynä voi olla myös myrkytystila. Osa kissoista nakertelee mielellään huonekasveja, joten muista huolehtia, että myrkylliset kasvit ovat poissa kissan ulottuvilta.

Mitä ruokaa herkkävatsaiselle kissalle?

Märkäruoka on usein hyvä vaihtoehto herkkävatsaisen kissan pääasialliseksi ruuaksi, koska se sisältää nestettä ja sulaa paremmin kuin kuivaruoka. Lisäksi märkäruuan valmistuksessa ei tarvitse käyttää kasviperäistä tärkkelystä toisin kuin kuivaruuassa, joka vaatii tärkkelystä sidosaineeksi.

Viisi Vinkkiä herkkävatsaisen kissan ruokintaan

  1. Ruoka: Satsaa hyvin sulavaan, proteiinipitoiseen ja maistuvaan ruokaan.
  2. Nesteytys: Tarkista kissan nesteensaanti ja lisää tarvittaessa kissan ruokavalioon nestepitoista täydennysravintoa, kuten PrimaCat Soup -liemiaterioita.
  3. Proteiinit: Varmista, että kissan ruuassa on enemmän proteiinia kuin hiilihydraatteja tarkistamalla pakkausseloste.
  4. Ruuan vaihtaminen askel kerrallaan: Vaihda kissan ruoka asteittain ja riittävän hitaasti, jotta kissan suolisto ehtii tottua uuteen ruokaan.
  5. Ruokakuppi: Hanki kissalle syömistä hidastava ahmimisenestokuppi, jos kissalla on taipumus ahmia ruokansa ja oksentaa syömisen jälkeen.

PrimaCatin tuotteista löydät runsaasti vaihtoehtoja herkkävatsaiselle kissalle sopivaan viljattomaan ruokavalioon. Tutustu viljattomien kissanruokiemme valikoimaan.

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!