Kissan virtsatiesairaudet ovat yleinen vaiva kissoilla.

Kissan virtsatievaivat

Kissanomistaja havahtuu monesti kissan virtsatieongelmiin, kun kissa pissaa sänkyyn tai muuhun väärään paikkaan hiekkalaatikon sijasta. Kissan virtsatiesairaudet ovat yksi tavanomaisimmista syistä kissan eläinlääkärikäynteihin, ja niitä on yhtä lailla sekä uros- että naaraskissoilla.

Virtsatieongelmia voi ennaltaehkäistä seuraamalla kissan pissaamiskäytöstä, juomista, stressitasoa sekä huolehtimalla hiekkalaatikon siisteydestä ja sopivuudesta kissalle. Lue tästä artikkelista, miksi kissa pissaa sänkyyn ja miten voit ehkäistä kissan virtsatievaivoja.

Käymme artikkelissa läpi kissan

Kissan virtsatievaivojen oireet

Kun kissa pissaa epätavallisiin paikkoihin, kuten sohvalle, matolle tai sänkyyn, helposti kuvitellaan, että kissa protestoi tai osoittaa mieltään. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan käytöksen takana ovat useimmiten muut syyt.

Kissan virtsatievaivat voivat oirehtia esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  • Kissa pissaa sänkyyn tai muuhun väärään paikkaan.
  • Kissa ei pissaa lainkaan tai vähemmän kuin yleensä.
  • Kissan pissassa on verta tai se punertaa.
  • Kissa ravaa jatkuvasti hiekkalaatikolla.
  • Kissa nuolee alapäätään epätavallisen paljon.
  • Kissa ääntelee tai puuhastelee hiekkalaatikolla erikoisen kauan.

Voit myös havaita virtsatievaivojen oireita kissan yleiskunnossa. Kissa voi olla ruokahaluton ja vaisu ja voi vetäytyä omiin oloihinsa. Kissa saattaa myös olla kosketusarka ja osoittaa kipuun liittyvää aggressiivisuutta.

Tunnistatko kissan kivun? Opi kissan kipuilmeet ja tiedä yleisimmät syyt kissan kivun takana.

Miksi kissa pissaa sänkyyn? – Syyt kissan virtsatiesairauksiin

Virtsateiden tulehdukset ovat yleisimpiä ikääntyvillä kissoilla, ylipainoisilla kissoilla ja leikatuilla uroskissoilla. Myös joillain kissaroduilla on suurempi taipumus virstakivien muodostumiselle, jolloin kissan ruokintaan tulee kiinnittää huomiota jo pennusta alkaen. 

Idiopaattinen kystiitti (FIC) on kissan virtsarakon tulehdus- ja kiputila, minkä aiheuttajaa ei ole tutkimuksista huolimatta saatu selville. Pääsyyksi epäillään usein eri syistä johtuvaa stressiä.Lue idiopaattisen kystiitin oireista ja hoidosta. 

Kissan virtsakiteet ja -kivet

Kissoilla hyvin yleiset virtsakiteet ovat mineraalikertymiä virtsarakossa tai virtsateissä. Kiteiden kertyessä virtsakiviksi niistä voi muodostua kivulias virtsatietukos, joka hoitamattomana voi olla kissalle hengenvaarallinen. Tämän vuoksi kissan virtsatievaivat ovat aina hätätapauksia ja vaativat pikaista eläinlääkärin tutkimusta. 

Jotkin kissarodut, kuten ragdollit ja persialaiset, ovat muita rotuja alttiimpia virstakiteiden muodostumiselle. Usein kissan syömä ruoka ja virtsan pH-arvo voivat kuitenkin olla syynä kiteiden muodostumiseen. Muita syitä voivat olla kissan ylipaino tai vähäinen veden juonti, etenkin jos kissa syö pelkästään kuivaruokaa. Märkäruoka on hyvä keino ehkäistä virtsakiteitä, sille se sisältää runsaasti nestettä ja auttaa ylläpitämään kissan nestetasapainoa.

Kissan juomisesta täytyy huolehtia hyvin, jotta pissa pysyy laimeana ja kissa pissaa usein, jolloin rakko huuhtoutuu.Katso, kuinka voit lisätä kissan nesteensaantia.

Bakteeritulehdus

Bakteerin aiheuttamaa virtsateiden ja virtsarakon infektiota tavataan yleensä ikääntyneillä kissoilla, mutta se ei ole kovinkaan yleinen. Bakteeritulehdusta voidaan hoitaa antibiooteilla.Lue lisää vanhan kissan sairauksista.

Stressi kissan virtsatievaivojen aiheuttajana

Herkälle kissalle erilaiset elämänmuutokset, kuten muutto tai uusi perheenjäsen tai lemmikki, voivat aiheuttaa stressiä, joka on yksi yleisimmistä idiopaattisen virtsarakontulehduksen aiheuttajista.

Stressin voi laukaista myös vääränlainen hiekkalaatikko, hiekkalaatikoiden vähyys tai sen väärä sijainti talossa. Myös kissanhiekalla on väliä. Kokeilemalla erilaisia hiekkoja löydät kissallesi sopivan vaihtoehdon.Tutustu PrimaCatin erittäin hienojakoisiin kissanhiekkoihin.

Kissa hiekkalaatikolla PrimaCat

 

Kissanruuan vaikutus kissan virtsateiden terveyteen

Kissan syömä ravinto on yksi virtsatieongelmien mahdollinen aiheuttaja. Terveet virtsatiet tarvitsevat säännöllisesti ja tarpeeksi paljon vettä toimiakseen normaalisti. Jos kissa on huono juomaan vettä tai se syö pelkkää kuivaruokaa, voi kissan pissasta tulla hyvin väkevää.

Steriloidut ja kastroidut kissat ovat usein alttiita virtsatievaivoille, joita voi yrittää ehkäistä oikeanlaisella ruokinnalla. Tutustu leikatun kissan ruokintaan. 

Virtsakiteet voivat syntyä monien eri tekijöiden summana, mutta usein niihin liittyy ruoka, jossa on runsaasti magnesiumia, fosforia tai kalsiumia. Virtsatievaivoja voi yrittää ennaltaehkäistä tarjoamalla kissalle laadukasta, lihaisaa märkäruokaa ja riittävästi juotavaa.

Miten kissan virtsatieongelmia voi ehkäistä?

1. Kissan vessa-asiat kuntoon

Hiekkalaatikoita on hyvä olla taloudessa ainakin yksi per kissa. Jos kissoja on monta, kannattaa hankkia vielä yksi ylimääräinen hiekkalaatikko. Pidä hiekkalaatikot siisteinä ja käytä runsaasti hiekkaa.

Valitse kissalle mieluinen kissanhiekka ja mieluiten matalareunainen kissanvessa, jotta varsinkin iäkäs tai vaivalloisesti liikkuva kissa pääsee laatikolle helposti. Aseta kissanvessa rauhalliseen paikkaan, jossa muut asukkaat eivät pääse häiritsemään kissan vessakäyntejä.

2. Vähennä kissan stressiä

Kaikenlaiset muutokset kissan rutiineissa ovat etenkin herkälle kissalle stressitekijöitä, minkä vuoksi esimerkiksi uuteen ruokaan tai kissanhiekkaan totuttelu kannattaa tehdä vähitellen.Lue vinkkimme kissanruuan vaihtamiseen.

Jos kotiin muuttaa uusia kaksi- tai nelijalkaisia, anna kissan tutustua uusiin perheenjäseniin pikkuhiljaa.Katso ohjeet kissojen tutustuttamiseen.  

Vältä tekemästä muutoksia kissan rutiineihin tai ruokavalioon isojen elämänmuutosten keskellä. Näihin kuuluvat esimerkiksi muutto, uuden perheenjäsenen liittyminen laumaan tai vanhan kissakaverin poismeno.

3. Huolehdi kissan riittävästä nesteensaannista ja oikeanlaisesta ruokavaliosta

Ruoki kissaa sekä yksilöllisten että lajinmukaisten tarpeiden mukaan. Runsaasti lihaa sisältävä sokeroimaton märkäruoka on usein hyvä valinta kissan pääruuaksi, kunhan se on täysravintoa.

Kissan täytyy saada valtaosa tarvitsemastaan nesteestä ruuasta, sillä kissoilla on luonnostaan heikko janontunne.Tutustu kissan lajityypilliseen ruokavalioon.

4. Huomio kissan painoon

Kissan normaali paino ja riittävän aktiivinen arki auttavat ehkäisemään virtsatievaivoja sekä muita ylipainoon liittyviä sairauksia.Katso vinkit kissan ylipainon ehkäisyyn ja hoitoon.

Kissan virtsatieongelmat voivat olla pahimmillaan hengenvaarallisia, minkä vuoksi epätyypilliset oireet pitää aina tutkia mahdollisimman pian eläinlääkärissä.

Haluatko lisää kissamaista luettavaa?

Tilaa uutiskirjeemme ja nautiskelet kiinnostavasta kissatiedosta myös jatkossa!